top of page

Som et verktøy for å kartlegge det sosiale miljøet i klassen

Vi tilbyr et Verksted i kreativ dans (VKD) hvor vi kan legge til rette for at læreren raskere og lettere kan observere elevgruppa si for å kartlegge det sosiale miljøet i klassen.
​
Lengde: 3 dager, hvorav 1 dag foregår ute i skogen.
Edited Image 2016-02-08 11-17-07

Vår historie:
Vi har av egen erfaring opplevd at det som i utgangspunktet er tenkt som en hyggelig og relasjonsbyggende aktivitet kan bikke over til å forsterke konflikter som allerede ligger i elevgruppa. Dette skjer hvis aktiviteten ikke blir gjort på en bevisst måte hvor det å skape trygghet står i fokus.

 

I 2018 prøvde vi noe nytt da vi fikk tilbud om å undervise en serie av tre-dagers Verksted i kreativ dans (VKD). På dette verkstedet brukte også vi omgivelsene som inspirasjon til å lage bevegelse. Tidligere hadde vi undervist slike VKD som varte i 1 dag. Som en del av 1-dags verkstedet er vi ute i 1 1/2 time for å jobbe kreativt. På tredagersverkstedet utvidet vi dette til at vi var ute en hel dag i skogen. 

 

Når vi jobber inne bruker vi alltid mye tid på å gjøre tillitsøvelser for å skape trygghet i gruppa. Vi hadde fortsatt med slikt trygghetsskapende arbeide ute. Men, spesielt med én klasse ble det mindre fokus på dette. Vi stolte for mye på at det å gå en hyggelig tur i skogen sammen + å grille pølser ville være nok til å skape en god stemning. I løpet av lunsjen la vi og læreren merke til at det var mye uro i elevgruppa. Det var flere klikker som gikk hver for seg. Og, f.eks var det elever som snakket nedsettende om elever fra en annen skole som oppholdt seg i samme område som oss. 

 

Da vi etter lunsj skulle sette i gang med oppgaver i grupper hadde flere av elevene store problemer med å samarbeide. Det var tilfeller av lekeslåssing mellom guttene som så ut til å kunne bikke over i reelle slåsskamper. Vi var heldige som hadde en lærer med oss som var tydelig i sitt lederskap. I plenum satte hun ord på det hun så og hørte. Hun ga dem en mulighet til å ytre seg om hva som foregikk. Da få var villige til å snakke der og da sa hun at de skulle ta opp tråden senere. 

 

Det var sterkt for oss å oppleve dette som tilretteleggere for verkstedet. Vi oppsummerte to ting:
1. Det er viktig for vårt arbeide at vi inkluderer trygghetsøvelser når vi er ute.

2. Det at vi jobber ute er i seg selv et verktøy for å avdekke det sosiale miljøet i klassen.

 

Det er med bakgrunn i denne opplevelsen at VKD som et kartleggingsverktøy har kommet til. 

«(…) I 2018 svarer 6,1 prosent av elevene at de blir mobbet to til tre ganger

i måneden eller oftere. ». (Elevundersøkelsen 2018.)

​

Vi har erfaring med at lærere har brukt vårt verksted til observasjon av elever. Vi tror at VKD i 3-dagers versjon på en rask måte kan avdekke for læreren det sosiale miljøet i klassen, uten f.eks å gå veien via den mer tidkrevende kartleggingsprosessen med spørreskjema. Hvis læreren ønsker å bruke andre kartleggingsverktøy som f.eks er foreslått på spekter.no tror vi at verkstedet kan supplerer disse på en god måte.

​

«Vi syns at det var god kvalitet på VKD og elevgruppa responderte veldig godt på opplegget. Det som var spennende for oss var oppdagelsene vi gjorde om elevene. Spesielt var det de faglig svake elevene som overrasket oss ved at de kom frem på en annen måte enn tidligere og ble tydeligere. Det er uten tvil at det som kom fram hos elevene var et resultat av arbeidet til lederne av verkstedet. De var veldig ivaretakende som voksne og hadde høy kompetanse og profesjonalitet som ledere. Med sitt fokus på å være lydhøre skapte de en trygghet i elevgruppa og som et resultat av det føltes det trygt for oss lærere å overlate elevgruppa til lederne på verkstedet.» Hege R.M. Mosland, Bjølsen skole.

På verkstedet vil eleven være med på: 

  • Kreative, fysiske oppgaver, som både krever samarbeid og selvstendig arbeid, som utfordrer elevene i en ny setting.

  • Øvelser som gir trening i å ha tillit til andre. 

  • En tur ut. På turen skal elevene bruke omgivelsene som inspirasjon til å skape bevegelser og de skal samarbeide.

​

Når elevene skal gjøre oppgaver i par/grupper er det lettere for læreren å observere hvem som stadig velger hvem og hvem som ikke blir valgt. I starten av verkstedet gir vi bevegelsesoppgaver hvor det er innbakt at elevene skal bryte de vanlige konstellasjonene. Hvordan elevene reagerer på dette kan gi læreren en pekepinn på hvor inkluderende gruppa er. 

 

Det at vi er ute er et av våre viktigste verktøy. Turen ut gir læreren en mulighet til å observere samspillet mellom elevene når de ikke sitter ved pultene, men beveger seg mer i ‘randsonen’ av lærerens kontroll. (M.a.o. en situasjon som romlig ligner mer på et friminutt.)

 

Elevene skriver hver dag en rapport fra arbeidet på VKD. Her er det mulig for læreren å legge til spørsmål som er av interesse for henne/han. F.eks. «Hvem tok du følge med på turen?» »Hvem spiste du matpakka di med?» «Hvem samarbeidet du med i gruppa?»

​

Lederne på verkstedet kan bidra i kartleggingen med sine observasjoner og utenfra-perspektiv på elevene. Våre verktøy i dette arbeidet er en opptrent evne til å være lydhøre for hva som blir uttrykt både verbalt og i kroppspråk, samt en evne til å artikulere hva vi observerer bli sagt og gjort. Vår metode er å reflektere tilbake til gruppa hva vi observerer uten å komme med noen vurdering av det som blir ytret, fysisk eller verbalt. Vi ser at vi på den måten lager et trygt rom for dialog og ytringer.

 

« Dere er gode til å tolke elevenes reaksjoner og kommunisere til lærerne hvorfor de reagerer som de gjør. Det kan være vanskelig for oss (lærere) å skjønne hvorfor ting blir som de blir, hvorfor elevene er som de er.» Hege R. M. Mosland, lærer Bjølsen skole, Oslo.

​

Les mer om VKD i 3-dagers versjon her

 

Om teamet:

Vi har lang erfaring fra å undervise forskjellige Verksted i kreativ dans i DKS. I 2013 gjorde vi vårt første VKD - med omgivelsene som inspirasjon. Vi har  turnert med en videreutviklet versjon skoleårene 16/17 (DKS i Gran og Lunner kommune) og i 17/18 (Bonusproduksjon i Oslo kommune). 

 

Les mer om oss her 

Det er et krav på VKD at vi alltid har en lærer fra skolen med oss. Dette bruker å løse seg greit med at den læreren som til enhver tid har klassen er tilstede. 

 

For å bruke VKD som et kartleggingsverktøy trenger skolen å sette av ressurser slik at vi oftere kan ha 2 lærere tilstede.

​

Slik kan den ene læreren ha fokus på klasseledelse mens den andre lærerne har fokus på observasjon av gruppa. Ofte holder det med 1 lærer, men dette er særlig viktig når vi skal på tur ut i skogen. Vi trenger også at kontaktlærer er 1 av de 2 lærerne når vi er på tur. 

 

Det er gunstig om skolen setter av tid til et møte i etterkant av VKD for kontaktlærer og verkstedlederne. Her kan vi oppsummere inntrykkene våre av gruppa i løpet av tida sammen på verkstedet.

 

Vi er innforstått med at oppdagelser på verkstedet ikke skal tas videre til noe forum utenfor skolen og har stort fokus på personvern. Dette gjelder både for bilder, tekst og muntlige uttalelser.  

Ta kontakt hvis du i etterkant av VKD i 3 dagers versjon opplever et behov for mer fokus på grunnleggende muntlige ferdigheter og psykososialt miljø! 
bottom of page