top of page

3 dagers versjon

På Verksted i kreativ dans (VKD) får eleven mulighet til å delta i en leken og kreativ prosess hvor de lager dans og tekst. Omgivelsene våre og fortellinger (eventyr) vil bli brukt som innfallsvinkler i arbeidet. â€‹Målgruppe 11 - 15 år. 

​

Vi finner gleden i å bevege og uttrykke oss! 

 

En koreograf og en profesjonell danser kommer til skolen for å samarbeide med en gruppe elever og lærerne. Målet er at eleven skal gjøre egne refleksjoner og uttrykke dem i bevegelse, muntlig og i tekst. Det kreves ingen forkunnskap i dans hos deltakerne.

Tema
  • ​Hvordan kan omgivelsene (skogen) inspirere meg til å uttrykke meg?

 

Mål
  • Jeg kan uttrykke meg i dans.

  • Jeg kan uttrykke meg muntlig og i tekst.

  • Jeg kan lytte til meg selv og andre og tilpasse kommunikasjonen min til situasjonen.

  • Jeg kan bruke omgivelsene som inspirasjon.

​

​

I løpet av aktivitetene på verkstedet ser vi at vi får en god og meningsfull kontakt med flere av elevene. Vi tror at dette kommer av at vi jobber aktivt med å skape en trygg arena for å uttrykke oss og at vi deler en kreativ prosess der alle er likeverdige.

​

​

På tidligere verksted har vi organisert tiden slik:

  • Dag 1 ligner på VKD i 1-dags versjon.

  • Dag 2 er vi på tur i skogen/nærmiljø og gjør fysiske øvelser ute.

  • På dag 3 har vi fokus på fortelling i tillegg til bevegelse. Elevene skriver egne fortellinger. Vi holder dagen litt åpen i forhold til hva som trengs avhengig av hvordan de to foregående dagene har vært. 

 

Med dette som utgangspunkt kan vi skreddersy verkstedet til deres skole. 

​

VKD i 3 dagers versjon kan brukes for å kartlegge det sosiale miljøet i klassen. Les mer om det her  

Dans

Elevene får mulighet til å undersøke hvordan deres kropp kan bevege seg. Og, de vil lage sin egen dans.

 

I samarbeid med profesjonelle dansekunstnere vil de oppleve dans på høyt nivå og de vil i praksis erfare holdninger til den kreative prosessen og det å ytre seg.

 

Vi arbeider ut fra improvisasjon. Det betyr at vi ikke lærer bort trinn eller ferdige danser. I stedet gir vi deltakerne konkrete oppgaver, innenfor klare rammer som gjør at de kan lage sine egne bevegelser. 

Tilbakemelding

"Vi syns at det var god kvalitet på VKD og elevgruppa responderte veldig godt på opplegget. Det som var spennende var oppdagelsene vi gjorde om elevene. Spesielt de faglig svake elevene kom frem på en annen måte enn tidligere og ble tydeligere. Dette kom særlig til syne f.eks i skriveoppgavene, hvor tekstene de skrev overrasket oss."

 

Hege Ree Mosland, Bjølsen skole, 05.06.18

​

Eventyr

Helle skriver på et eventyr kalt Skogsmagien. Det er inspirert av myter om hjelpere i naturen, eller engler (avhengig av kulturell tilknytning).

 

Elevene gjør en idémyldring for å finne på egne tekster. De kan bruke tekstene og dramatisere dem i dans.

 

Eventyret "Skogsmagien" handler om en gutt som blir angrepet av ulver når han er på telttur med foreldrene sine. Han blir reddet av en mystisk skapning. 

 

Vi har en tro på at skogen har en magi i seg selv, som vi må oppdage og ta vare på. 

Fra Generell del av læreplanen
 
Naturglede

Samtidig må opplæringa fremje gleda over fysisk aktivitet og naturens stordom, over å leve i eit vakkert land, over linjer i landskap og veksling i årstider. Og ho bør gjere ein audmjuk andsynes det uforklarlege, glad over friluftsliv, nøre hugen til å ferdast utanfor oppstukne vegar, til å bruke kropp og sansar for å oppdage nye stader og til å utforske omverda.

 

Friluftsliv rører både kropp, sinn og tanke. Fostringa må leggje vekt på samanhengen mellom naturforståing og naturoppleving: kunnskapen om elementa og om samspelet i livsmiljøet må gå saman med erkjenninga av at vi er avhengige av andre arter, samkjensla med dei og gleda over naturliv.

Skogen

Skogen kan være et godt sted å være. Det kan også være et skummelt sted. 

 

På VKD undersøker vi: Hvordan beveger vi oss her? Hvordan kan vi ferdes uten å sette spor? Hva slags arter fins her? 

 

På verkstedet er vi spesielt interessert i skogen, men vi er også opptatt av å oppsøke natur i nærheten til skolen.  

 

På verkstedet gir vi elevene oppgaver som hjelper dem å skjerpe sansene. Eleven bruker sanseopplevelsene sine som inspirasjon til å lage sine egne bevegelser. 

 

Fra hovedområde i norsk
 
Muntlig kommunikasjon

Hovedområdet muntlig kommunikasjon handler om å lytte og tale i forskjellige sammenhenger. Lytting er en aktiv handling der eleven skal lære og forstå gjennom å oppfatte, tolke og vurdere andres utsagn.

*

Våre verktøy i arbeidet: 

P -Give yourself Permission to not be so serious!
LLet go of judgment—there’s no right or wrong!
A Acknowledge the resistance and tension.
YYes: Say yes to it all!

​

Stella Grizont, founder of WOOPAAH

Positive Psychology Expert

bottom of page